ΑΫΠΝΙΑ

Ο καλός ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο!


Ο ύπνος είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ποιοτικός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης και της μάθησης, στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ευνοεί την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση καθώς και τη βελτίωση της διάθεσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς γενικότερα. Μάλιστα, ο ποιοτικός ύπνος λειτουργεί ως ένα πολύ καλό προληπτικό όπλο απέναντι στις ψυχικές διαταραχές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές έχουν άμεση επίδραση στη διαδικασία του ύπνου.  Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας και ειδικότερα στην περίοδο της πανδημίας COVID-19, η αϋπνία είναι ένα εξαιρετικά συνηθισμένο πρόβλημα.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 27% του ελληνικού  πάσχει από προβλήματα αϋπνίας. Όταν η αϋπνία είναι χρόνια μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργικότητα του ατόμου. Όλα τα θετικά οφέλη ενός ποιοτικού ύπνου αντιστρέφονται σε αρνητικές συνέπειες. Η χρόνια αϋπνία δημιουργεί προβλήματα στη μάθηση, στην προσοχή και στη μνήμη, ενώ έχει συνδεθεί άμεσα με εκρήξεις θυμού και ευερεθιστότητα. Επίσης, δημιουργούνται προβλήματα με το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς το άτομο που πάσχει από αϋπνία είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Επιπλέον, τα άτομα με αϋπνία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια ψυχική διαταραχή και ο κατάλογος με τις αρνητικές συνέπειες συνεχίζει.

Εάν υποφέρετε από χρόνια αϋπνία είναι επείγον να δράσετε έτσι ώστε να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά δυστυχώς είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάλιστα ακόμη και τα υπνωτικά χάπια, σε βάθος χρόνου δεν εγγυώνται έναν ποιοτικό ύπνο. Ίσα ίσα που έρευνες έχουν δείξει ότι μελλοντικά κάποιες φορές δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στον ύπνο και έντονη εξάρτηση. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε με βάση τις αρχές της γνωστικής - συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας η οποία μέσω πολυετών ερευνών έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της αϋπνίας με υγιή και προπάντων μακροπρόθεσμο τρόπο. 

Επικοινωνία

6983143053

tsakiris.psychologist@gmail.com

@psychologist.tsakiris


Online κράτηση

Κλείστε τη συνεδρία σας. Η κράτησή σας θα επιβεβαιωθεί μέσω email.